Videoklip National Anthem

Categories Born To Die Videoklipy
Lana Del Rey National Athem

V květnu natáčené video bylo zveřejněno na Lany Youtube kanálu 26. června, ale na oficiální Vevo kanálu až 5. září. Jedná se řadově o 2. videoklip k této písni, pokud počítáme Laninu dřívější kolážovou verzi. Videoklip k singlu “National Anthem” režíroval Anthony Mandler a hlavní role se ujal rapper A$AP Rocky.

Videoklip začíná scénou inspirovaná skutečným vystoupením Marilyn Monroe pro prezidenta Johna F. Kennedyho. V tomto případě je Marilyn Lana a prezident A$AP Rocky.

Dále pokračuje Lana v roli Jackie O. Videoklip končí zinscenováním zastřelení JFK, kdy ve středu pozornosti je utrpení ženy, které právě umřel manžel. Po skončení písně Lana pokračuje s monologem:

A pamatuji si, jak jsem ho potkala, bylo jasné že je pro mne tím jediným. Oba jsme to věděli, ihned. Roky plynuly, věci se stávali složitější – čelili jsme více výzvám.

Prosila jsem ho, aby zůstal. Zkusil si vzpomenout na to, co jsme měli na začátku.

Byl charismatický, magnetický, senzační a každý to věděl. Když vešel, každá dívčí hlava se otočila, každý vstal, aby si s ním promluvil. Byl takový hybrid, mix muže, který se nedokáže ovládnout. Vždycky jsem měla pocit, že je rozpolcený mezi tím být dobrým člověkem a zmeškávat všechny příležitosti, které život takovému velkolepému člověku jako je on nabízí.

A v tomhle ohledu jsem mu rozuměla a milovala jsem ho. Milovala jsem ho, milovala jsem ho, milovala jsem ho.
A stále ho miluju, miluju ho.


Už po 5 dnech videoklip zhlédlo klip 2 a půl milionu lidí! MTV exklusivně přes skype vyzpovídalo režiséra Anthonyho Mandlera a ten odhalil jeho a Lanin záměr minifilmu. Tady je překlad toho, co MTV odpověděl:

Teď chápete proč jsem se držel zpátky od mluvení o tom (videoklipu), nechtěl jsem nic zkazit. Kdykoliv máte co do činění s Kennedyovými, máte co dočinění se sudem střelného prachu. A opravdu to, co se Lana snažila udělat – byl to její koncept, přišla s tím za mnou a já to s ní domyslel – opravdu vypadalo a objevovalo určitý pravzor; jako Shakespear napsal “Romeo a Julii,” a to se stalo archetypem příběhu zakázané lásky.

A myslím si, že vztah Kennedyů, samozřejmě trojúhelník mezi Marilyn Monroe, Jackie O a Jackem Kennedym, se stal jakýmsi ideálem toho, co se zdálo perfektní z venčí a hnilo zevnitř. A Lana byla opravdu zaujatá objevováním téhle ztráty nevinnosti, ta myšlenka, že to co prožíváš není to co možná nebudeš vždycky prožívat. Protože vždy, když řeknete “Kennedy,” okamžitě to něco evokuje. Něco jako když řeknu “je to příběh Romea a Julie.” Takže si myslím, že použití téhle moci v tomto příběhu rodokmenu je skvělá příležitost kde ukázat ztrátu něčeho, úpadek něčeho.

Použili jsme rámcově Kennedyovi ke druhu jakéhosi realizování té nové idylky, rasové různorodé idylky, tak možná sociálně různorodé idylky … uvést jí do moderní doby, ale udržet jí v té klasické formě. Jsou tu svým způsobem mikro-komentáře na “Toto je nová královská rodina,” víte, Lana a A$AP, snažíme se vybrat dva lidi, co by možná reprezentovali další generaci něčeho. Myslím, že dokonce s Africko-americkým prezidentem to je stále kontroverzní vidět ho hrát Johnyho F. Kennedyho, je to stále tabu, i když by už nemělo. Jste jako “Je to správné nebo špatné? Zdá se to opravdu správné , ale také velmi špatné najednou.” A myslím ve všech písničkách Lany a hlavně její image, a to jaká osoba ona je, to všechno zapadá. Je to jak koukat na dvě strany zrcadla, kdy si nejste jistí na jakou stranu se koukáte.

Nechtěli jsme aby to bylo výsměchem. Kolik umělců, rapperů a zpěváků jste viděli pobíhat ve špatně sedícím obleku, chovajících se jako prezidenti? A myslím, že to možná tak mělo fungovat s ostatními jako výsměch, ale není to to, co jsme my chtěli; my jsme chtěli, aby to bylo velmi vážné. Celý ten film svým způsobem zakrývá výstřely, skrývá to detail na ruku, která provedla výstřel a nevidíte nic násilného. To co je vidět v Zapruderově filmu [snímek ze soukromé kamery Zaprudera, který na místě zaznamenal výstřel na Kennedyho], to je násilí, destruktivní akt, nechtěl jsem se tomu přiblížit. Není to o předělání umírající scény, je to o osobě, která seděla vedle něj, je to o tom vidět akt jejíma očima, vidět to hroucení se toho hradu v ten moment, ten záběr kde vychází z auta, ta bolest v jejích očích, to zničení, je to jako když se kolem ní hroutí stěny toho hradu. To je to, co jsme chtěli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.