Rozhovor pro L’Officiel USA: otázky od Stevie Nicks, Kim Kardashian a dalších!

Categories Časopisy Novinky Překlady rozhovorů

Po delší (a další) době bez článků (osobní život, co dodat …) vám přináším překlad rozhovoru pojatý zajímavým způsobem. Časopis L’Officiel pro svoje úplně první vydání v USA přineslo interview, kdy hvězdu titulní stránky (Lanu) vyzpovídaly celebrity a její kolegové! Mix otázek, které se týkaly různorodých témat, položili například Marina Diamandis, Courtney Love, Kim Kardashian West nebo i módní návrhář Alessandro Michele.

Edit tvoří i úžasný photoshoot od legendárního fotografa rockových hvězd Micka Rocka.

 Více fotografií v plných velikostech najdete v naší fotogalerii.

V tomto překladu najdete pouze otázky a odpovědi. Rozhovor i s úvodním článkem magazínu najdete v originálním znění na lofficielusa.com.


 Otázky a odpovědi pro únorové číslo americké verze časopisu L’Officiel

Otázky od Kim Kardashian West

Máš tak úžasný styl a miluju, jak si dokázala proměnit klasické retro styly v něco svého. Kdo tě ovlivnil, když si vyrůstala?
Lana: Já jsem tak trochu dospěla k vlastnímu stylu, a popravdě ke všemu, později. Milovala jsem Jean Baez – doopravdy jsem se s jejím charakterem identifikovala. Miluji Lauren Bacall. Když jsem viděla Janice Joplin v The Dick Clark Show, měla peří ve vlasech, pomyslela jsem si, jak je super, tak tu také. A doopravdy se mi líbí, jak se teď oblékáš ty. Miluju ten zaktualizovaný styl, s těmi vlasy a přírodními barvami a bledou fialovou. Sleduji tě!

Kdybys nevytvářela hudbu a nepsala texty, co bys dělala?
Lana: Byla bych dula nebo bych asi pracovala s dětmi.

Umíš vařit?
Lana: (Smích) Ne.

Joan Baez, Lauren Bacall a Janice Joplin

Otázky od Courtney Love

Proč si ukradla moje vědomí a udělala si ze mně tvého otroka?
Lana: (Smích) Kdyby mi někdo řekl, že jednoho dne Courtney Love bude poslouchat moje písně dokola, prostě bych mu nevěřila.

Souhlasíš s tím, že tvoje barva vlasů je ta nejchytřejší v historii showbyznysu společně s Marilyn Monroe?
Lana: (Smích) Ano.

Vytvoř mi playlist tvých nejoblíbenějších písní teď hned.
Lana: Dobře. Hole, “Celebrity Skin.” The Flamingos, “I Only Have Eyes for You.” Migos, “Bad and Boujee.” A$AP Rocky, “L$D.” Simon & Garfunkel, “Scarborough Fair.” Janis Joplin, “Mercedes Benz.” The Eagles, “Hotel California.” Lou Reed, “Perfect Day.”

Jak se ti líbí vystupovat ve větších prostorách?
Lana: Nemůžu uvěřit, že jedu americké turné v arénách. Stále mám tuhle naší krásnou fotku z Hollywood Bowlu zarámovanou. Musím na to pokaždé myslet, byl to náš největší koncert: 24 tisíc lidí. Řekla si tu nejvtipnější věc, když ty děcka nechtěli ztichnout. “Poslouchejte vy zas*aný zárodci, byla jsem slavná ještě před tím, než jste byli na světě!” To byl můj nejoblíbenější okamžik.

Jaký je tvůj nejoblíbenější song z “Lust For Life”?
Lana: Mám ráda “Coachella”. Ten song je přesně tak, jak jsem přemýšlela, když jsem se vracela domů. Miluju, když jsem schopná tak psát. Byla to taková kulminace všeho: Koukat na Father Johna Mistyho s jeho ženou, uvědomování si toho velkého problému se Severní Koreou, což byla velká hrozba a větší globální problém. Byla to ta chvíle, kdy jsem nechtěla jet z festivalu domů. Zastavila jsem na tomhle šíleném místě zvaném Rim of the World Highway (dálnice okraje světa) u jezera Arrowhead. Seděla jsem tam a procházela jsem háj sekvojí a vážně jsem tam s sebou měla chvilku.

Nevadí ti, že děcka vědí, že nepiješ a nebereš drogy? Myslím, že by nemělo.
Lana: Zatím ještě nevím, jak to mám vnímat. Lidé nechávají určité věci v soukromí z určitého důvodu, ale zároveň je to velká část mého života. Takže je to, jak to je.

Otázky od Stevie Nicks

Drahá Lano, strávíme tohle léto v našich fantastických apartmánech uvnitř nápisu “Hollywood”?
Lana: Stevie! Andílku! Ano, bez obav, už jsem to začala plánovat, ale myslela jsem, že bychom půlku našeho času mohli strávit na lodi, o které jsme mluvili (a možná natočit videoklip k naší písni (“Beautiful People, Beautiful Problems”). Mohli bychom vyplout o letním slunovratu – co myslíš?

Budeme mít stále ty úžasné večeře a párty? Dlouhé róby povinné! (Právě si uvědomuji, že nikdo neví o čem je řeč.)
Lana: Ano pro úžasné párty s dlouhými šaty, folkovou hudbou a všechny těmi nejzábavnější lidmi. Začala jsem už seznam lidí, pošlu ti ho, uvidíme, co si o něm myslíš. (Chlapi jsou ta zákeřnější část.) Měli bychom pozvat i lidi z bulváru nebo to nechat neoznámené? Přemýšlela jsem o otevřeném baru, ale jen ve stylu bufetu. Hodně zahradních blikajících světýlek na palubě.

Užíváš si nového alba “Lust For Life” a proč, když je tak jiné?
Lana: Ani nemůžu vyjádřit, jak moc si užívám turné s tímto albem a hodně šťastných pocitů odstartovalo, když jsme spolu mluvili a byly na stejné vlně, jak se všechno otočilo k dobrému. Samozřejmě se musíš doopravdy změnit, abys napsal desku tak odlišnou od zbytku tvé diskografie. Je to ale hezké pomalu dohánět osobní život k více povzbudivému mínění, o kterém jsem psala tyhle dva roky.

Otázky od Grimes

Co si myslíš o umělé inteligenci? Myslíš, že je to špatné nebo dobré pro lidstvo?
Lana: Myslíš, že je to jenom přirozený vývoj tam, kam technologie doposud směřovala. Myslím si, že rozvoj AI bude mít výhody. Nemyslím si, že se to dostane do bodu, kdy budeme bojkotovat robotiku, protože nám bere práci. Právě jsem slyšela, že Amazon je první společnost, která doručuje drony, z čehož jsem nadšená, ale taky mě to trochu děsí, protože mám s drony špatné zkušenosti. Takže mě neberte za slovo.

Kdo je tvůj nejoblíbenější country umělec? Má country vliv na tvojí hudbu? 
Lana: Ano, hodně country. Jsme ze severní části New Yorku, říkalo se tam tomu “hluboký jih severu”. Mám ráda Tammy Wynette, Hank Williams, a trochu i Dolly Parton.

Letěla bys na Mars, i kdyby to znamenalo tam zemřít?
Lana: Z pekla ne! Děláš si ze mě srandu? Loco. Kdo by opustil Zemi?

Kdyby si mohla žít za očima jakéhokoliv spisovatele a potichu sledovat život z jejich perspektivy, koho by si vybrala?
Lana: Shakespeare. Byl to jeden člověk? Skupina lidí, kteří psaly všechny tyhle průkopnické hry?

Otázky od Alessandro Michele

Co nejšílenějšího jsi přesně dělávala jako dospívající rockstar?
Lana: Když jsem byla náctiletá, dostávali jsme vycházky o víkendech a chodívali jsme na místa jako Limelight a tancovali jsme celou noc. Pamatuji si, jak jsem byla zmožená na pondělních hodinách angličtiny, ale myslela jsem na to jak se jednoho dne odstěhuji do New Yorku.

Odkud přichází inspiraci k tvému nádhernému retro světu?
Lana: Myslím, že moje retro cítění vychází z mé lásky k filmům, když jsem dospívala. Pamatuji si sledování filmu “Místo na výsluní” s Elizabeth Taylor nebo filmy s Natalií Wood, myslela jsem si, že jsou tak krásné. Tak jak jsem milovala filmy z padesátých let, tak jsem měla ráda hudbu z šedesátých a pořád mám, nade všechny žánry.

Otázky od Seana Ono Lenona

Pamatuješ si na to, když jsi poslouchala píseň a slyšela jsi ji jako celek? Přeješ si někdy, aby ses mohla vrátit zpátky a slyšela tak hudbu tímto způsobem?
Lana: To mi připomíná, jak jsem poprvé slyšela Beach Boys a všechno, co jsem z toho měla, byly tyhle sluníčkové pocity a dobré vibrace. Nyní slyším každý nástroj, všechno. Moje mixování a dokončovací proces nahrávání mých alb je půl roku dlouhé a pečlivé, ale stojí to za to. Neměnila bych to. I když je těžké být neurotická, ale je proto důvod.

Máš pocit, že se blíží úpadek hudební pop kultury? A co úpadek civilizace obecně? Navazuje to na sebe?
Lana: Pravdě podobně, ale doopravdy nevím, čím to je. Doopravdy se zvyšuje míra sociopatie a narcisismu a krize mentálního zdraví. Najednou si všichni uvědomují, že je to potřeba řešit. Možná je tu spojení. Je to pravděpodobně spojené vědomě.

Jestliže se teď většina lidí nezajímá o Mozartovi opery, bude někoho zajímat Ziggy Stardust za 100 let? Budeme v tu dobu ještě bydlet na planetě Zemi?
Lana: (Smích) No, jsme realista stejně jako mystik. Myslím, že budeme na téhle planetě, dokud nenastanou extrémně jiné podmínky. Hádám, že budeme mít holografické koncerty Ziggyho. Chtěla bych vyslat jeden svůj holografický koncert na turné během pár let – tenhle, L.A. to the Moon – protože ho miluji. Impéria a žánry mají své vzestupy a pády.

Otázka od Mariny and The Diamonds

Do jaké míry myslíš, že naše osobnosti utváří, to jak vypadáme?
Lana: Do této doby v naší kultuře myslím, že tak z půlky. Doufejme, že odteď to bude jenom méně. Myslím, že je to podobné jako otázka přirozenost proti výchově. Je to podobné tím způsobem, že po celou dobu žiješ jenom sám se sebou. Ale samozřejmě pokud máš silnou osobnost, můžeš potlačit veškeré první úsudky, které o tobě lidé mají.

Otázky od Børnse

Víš už o konkrétní náladě, ve které chceš desku mít, když jdeš nahrávat?
Lana: Vím to, když jsem tak v polovině. Dokonce i po třech prvních písních, když jsou dobře napsané. Naštěstí pro mě, jsem napsala “Lust For Life” v den dokončení Honeymoon, před 2 roky. Věděla jsem, že všechno bude mít jiný odstín, jen jsem ještě nevěděla jak.

Jaký je tvůj nejosobnější song?
Lana: “Heroin”

Kdybys mohla změnit jednu věc v hudením průmyslu, která by to byla? 
Lana: Více žen producentek.

Otázky od Ricka Nowelse

Četla jsi poezii, když jsi dospívala?
Lana: Ano. Jeden z mých největších vlivů byl můj učitel v 10. třídě – Gene Campbell. Ukázal mi beatníky, Allena Ginsberga, ale taky Nabokova, Whitmana, … dokonce teď po 15 letech to jsou moje největší literární vlivy. Když jsme četli “Ode on a Grecian Urn” a naučila jsem se, co to znamená pro poezii mít různý takt a rytmus, přemýšlela jsem, jestli bych mohla taky psát básně.

Kdyby ses mohla přesunout do jakékoliv historické éry a mluvit s hlavními osobnostmi té doby, která by to byla?
Lana:  Rozhodně bych šla se kouknout na Janis Joplin, Jimi Hendrixe a na Haight-Ashbury v San Franciscu. Léto lásky, to by bylo pro mě.

Jaké první songy tě doopravdy zasáhly jako mladou holku?
Lana: Pamatuji si, jak jsme poslouchali Beach Boys, které jsme měli na CD. Paul Simon, Simon & Garfunkel. Chodila jsem do katolické školy a chodila jsem do kostela během studia celý můj život, takže jsem byla hlavní zpěvačka většinu mého života. Takže hodně tradičních písní. Ani bych neřekla, že to byla inspirace, ale bylo to vše, co jsem znala. A potom, když mi bylo 15, jsem začala poslouchat hip hop. Ten samý učitel mě Gene Campbell mi představil Roots a Biggie a Tupaca.

Otázky od fanoušků

Považuješ se za duchovní osobu?
Lana: Ano. Věřím, že jste vaším vlastním vchodem k pochopení něčeho většího. Nikdy nepřemýšlím, jak bych se mohla stát větší nebo lepší, vždycky myslím na to, jak jít hlouběji? Jak se o sobě dozvědět více, abych mohla mít více jasno o tom co všechno se ve vzduchu děje? Meditace je velkou částí mého života. Dělala jsem to, už když jsem byla mladší, přemýšlela jsem, co bych chtěla dělat, jak bych se chtěla projevit. Nepovažuji se za hledače pravdy, je to jen vnitřní dialog.

Co tě naplňuje nadějí?
Lana: Opravdu dobrá hudba. Nebo když potkám někoho, u koho jsem si jistá, že nemá žádné postranní úmysly. Také to, že jsem teď uprostřed turné.

Tolik z tvé hudby je o lásce. Co tě láska naučila?
Lana: Že to není to, co jsem myslela, že je. A že to lepší teprve přijde.

Uvažovala jsi někdy o psaní a režírování svého vlastního filmu?
Lana: Přemýšlela jsem o napsání životopisného filmu o někom, kdo není opravdový. Popravdě jsem byla požádána o napsání muzikálu, na kterém jsem začala už pracovat. Je to pro Broadway. Asi ho dokončím během 2 nebo 3 let. S Rickem Nowelsem už jsme něco napsali, tak uvidíme.

Kterou herečku nebo režiséra bys vybrala pro biografický film o tvém životě?
Lana: Mám na mysli velký film, protože miluju Baze Luhrmanna. Nemám ale tušení, kdo by mě hrál.

Jak moc věříš v nadpřirozené věci jako astrologie a čarodějnictví?
Lana: Věřím, že dokážeme zlepšit svojí intuici tím, že žijeme ten nejlepší život. Zjistila jsem to, když jsem udělala další dobrou věc, jsme vedeni k této cestě synchronicity, která tě přivádí na hranu nadpřirozena. Chovám se k ostatním tak, jak chci, aby se chovali ke mně.

Je tu nějaký citát, který bys označila za svoje motto?
Lana: Jednu věc, kterou bych si přála vědět, když jsem byla mladší je, že odpovědi najdeš v sobě. Všechno, co chceš vědět, je přístupné skrze tvoje zkušenosti a vědění a věci, které ses naučil. Vždycky jsem si myslela, že jsou to ostatní, co mi ukážou cestu. Takže já většinou říkám “Věren buď sobě samému“.

 

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.